Wij doen dit door:
- Wij bieden individuele voorzieningen Wmo aan op het vlak van begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf, hulpmiddelen, schoonmaakondersteuning, woningaanpassingen en vervoer . Daarnaast onderzoeken wij, in combinatie met VGZ en Woonzorggroep Samen, de mogelijkheden om reablement in het zetten bij inwoners die een voorziening denken nodig te hebben. Bij reablement krijgen mensen een programma aangeboden door Fysio-/ergotherapie gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid. Doel is het vergroten van de zelfredzaamheid en het verminderen van zorg en ondersteuning.
- Wij bieden voorzieningen aan voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Hiervoor is een regionaal beleids- en uitvoeringsplan opgesteld. Beschermd wonen valt per 1 januari 2023 onder de verantwoordelijkheid van elke individuele gemeente (nu nog een centrumgemeente taak). In 2022 besluiten de colleges van de Kop-gemeenten over de regionale uitvoeringsafspraken. En besluiten de raden van de Kop-gemeenten over de middelen. Daarna vindt de aanbesteding voor Beschermd Wonen voor 2023 plaats.
- Wij bieden Veilig Thuis aan via de GGD. De Integrale Crisisdienst Jeugd wordt verzorgd door een consortium van zorgaanbieders (zie ook Activiteit 1.2).
Het volgende beleid is vastgesteld:
- Integraal Beleidsplan Sociaal Domein "Maatwerk voor onze inwoners" 2021-2025"
- Integrale Verordening Sociaal Domein 2021
- " Thuis in de buurt" plan van aanpak beschermd wonen en maatschappelijke opvang 2016 - 2020
Indicator:
De inwoners waarderen de maatschappelijke zorg met een rapportcijfers van minimaal 6,6 (waarstaatjegemeente.nl)