Trend digitalisering
De digitalisering versnelt in alle facetten van de samenleving; er ontstaat een informatiesamenleving. In deze samenleving wordt de gemeente nog meer een data-gedreven organisatie. Beveiliging van informatie en bescherming van privacy in de processen wordt nog belangrijker. De uitdaging voor de gemeente in de digitale samenleving is om grip te houden op haar informatiehuishouding en tegelijkertijd de dienstverlening digitaal toegankelijk te innoveren.
Digitale agenda VNG
Het kernthema van de gezamenlijke gemeentelijke agenda is: ‘Naar een waardevolle digitale samenleving’. De agenda kent drie hoofddoelen: basis op orde, kansen benutten, duiden & reflecteren (van waarden en innovatie in de samenleving). Onder deze doelen liggen de verschillende projecten op het gebied van de digitalisering, inclusieve samenleving en ethische kaders.
Informatie & archiefbeheer
Gemeente Schagen ontwikkelt zelf een generiek zaaksysteem. Het zaaksysteem is de spil in de mid-office. De komende jaren zullen steeds meer processen via het zaaksysteem gaan lopen of hieraan worden gekoppeld om de informatie zaak/vraaggericht op te kunnen slaan. Voor de doorontwikkeling van het zaaksysteem is een roadmap opgesteld. Ook laten we in 2022 een informatiebeheerscan uitvoeren op de informatiehuishouding van de organisatie om daarmee een kwaliteitsimpuls te kunnen geven aan het team DIV en aan het informatiebeheer in de digitale gemeente.
Informatiebeveiliging
De hoeveelheid gegevens die wordt verwerkt door de gemeente zal de komende jaren flink blijven toenemen. Al deze data worden opgeslagen en beveiligd. Dat betekent regelmatig uitbreiding van opslagcapaciteit, backup-voorzieningen en het steeds implementeren van nieuwe maatregelen om de data en de ICT-infrastructuur te kunnen beveiligen tegen cybercrime. Middels de ENSIA-audit leggen we verantwoording af naar de raad over de kwaliteit van de beveiliging.
Research datacenter Schagen
Het gebruik van data wordt steeds essentiëler voor de gemeentelijke taken en dienstverlening. Om beleidsvragen te beantwoorden pakken we ook in 2022 weer meerdere gemeentelijke vraagstukken op die we gaan onderzoeken met behulp van CBS-data. Dit is nodig omdat wij als gemeente zelf niet altijd alle gegevens in huis hebben die nodig zijn voor diepgaand onderzoek op microniveau.
Gegevensmanagement
Gegevens zijn één van de belangrijkste bedrijfsmiddelen van de gemeente. De kwaliteit, actualiteit en compleetheid van gegevens is van groot belang om de data-gedreven te kunnen sturen en betrouwbare resultaten te genereren. Daarom wordt er veel aandacht geschonken aan gegevensbeheer en het gegevenslandschap. Ook gaan we een start maken met dashboarding van informatie.
Digitaal stelsel Omgevingswet
De Omgevingswet is uitgesteld tot 1 juli 2022. Wij hebben al in 2020 applicatiesystemen aangeschaft en ingericht. Deze systemen zullen wij voor een deel moeten aanpassen om straks aan te kunnen sluiten op het (nieuwe) DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet). In dit kader wordt samen met de toezichthouders van de gemeente aan een nieuwe oplossing gewerkt om op locatie de vergunningen te kunnen controleren.
Nieuwe applicaties
In 2022 gaat de gemeente werken met een volledig nieuwe website, een nieuwe belastingen- en heffen applicatie, een nieuw contractenbeheersysteem en een nieuwe gegevensmakelaar voor de uitwisseling van de persoons- en objectgegevens tussen de verschillende systemen. Dit nieuwe systeem maakt gebruik van common-ground (API) technieken.
Open data portaal
Wij gaan een opendata portaal (website) inrichten. Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur, de Wet hergebruik overheidsinformatie en binnenkort de Wet open overheid is het onze plicht om data op herbruikbare wijze aan afnemers aan te bieden. Om dit adequaat te kunnen faciliteren is een dataportaal noodzakelijk.
Innovatie ICT-omgeving
We gaan het ICT-netwerk van de gemeente in 2022 anders inrichten. De ICT-omgeving van de gemeente wordt steeds complexer en steeds moeilijker om zelf te kunnen beheren. Samen met een strategische ICT-partner kijken we naar een nieuwe opzet, waarbij er een andere netwerk-infrastructuur zal worden gebruikt, waaronder het GGI-netwerk (gemeenschappelijke gemeentelijke infrastructuur).
De geraamde investeringen
Bedragen x € 1.000,- | ||||
Omschrijving | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Informatisering & automatisering | 168 | 168 | 168 | 168 |