Wij doen dit door:
Wij werken vanuit ons integrale Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 aan de doelen en speerpunten voor de programmalijn Warmte. Maatregelen die we met beperkte middelen en inspanning kunnen doorvoeren, pakken we direct op. Bij de verduurzaming van bestaande woningen en bedrijfspanden zetten we vooral in op de zogenaamde ’no regret’ maatregelen, die zijn gericht op isolatie en het duurzaam opwekken van warmte. Hiervoor hebben we het Regionaal Energiebesparingsprogramma, de Regeling Reductie Energiegebruik en de duurzaamheidslening.
We zien erop toe dat alle nieuwbouwwoningen aardgasloos en waar mogelijk volledig energieneutraal ontworpen en gebouwd worden, waarbij ook met de betaalbaarheid rekening wordt gehouden. In de Transitievisie Warmte laten we per wijk/dorpskern zien wat de meest geschikte alternatieven voor aardgas zijn richting de toekomst. We maken keuzes met welke wijken/dorpskernen we het eerst aan de slag gaan.
We helpen inwoners via het Duurzaam Bouwloket om nu al aan de slag te gaan met hun woning, onafhankelijk van welke keuze er uiteindelijk voor hun wijk/dorp wordt gemaakt.
“Voor de energietransitie en de warmtetransitie beschikken we over 1,5 FTE vaste formatie en beschikken we over 1,7 FTE tijdelijke formatie ten laste van het duurzaamheidsbudget. Om de landelijke en lokale doelstellingen te realiseren is fors meer inzet nodig. Hiervoor wordt extra capaciteit gevraagd. Verwacht wordt dat hiervoor deels financiering vanuit het Rijk komt, maar hierover is nog veel onduidelijk. Vanwege de omvang en het maatschappelijk belang is het nodig om nu conform de vastgestelde RES 1.0 en de in december 2021 vast te stellen t
Transitie Visie Warmte al vaart te maken met de ambities uit beide transities maar bestaat het risico dat we de ambities moeten bijstellen als we hiervoor geen extra (Rijks)middelen ontvangen of kunnen vrijmaken.”
Het volgende beleid is vastgesteld:
- Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 "Samen bouwen aan een duurzaam Schagen"
- Uitvoeringsagenda Duurzaamheid
Indicator:
Als indicator wordt de Energiemonitor Schagen gebruikt, die inzicht geeft in de besparing van energiegebruik en percentage duurzame energieopwekking ten opzichte van de rest van Nederland. Omdat deze monitor niet in de pas loopt met onze begrotingscyclus wordt hierover jaarlijks apart gerapporteerd.